Week tot week


Week 1

www.hetgeboortehuis.nl/zwangerschap/week-tot-week/week-1/Je bent net ongesteld geweest en je cyclus is net weer gestart. Je lichaam bereidt zich voor op een mogelijke zwangerschap. Je eierstokken gaan een eicel laten rijpen en het baarmoederslijmverlies voorbereiden op een mogelijke innesteling. Het milieu van je vagina wordt minder zuur en het slijm op je baarmoedermond wordt makkelijker toelaatbaar. Dit vergemakkelijkt de weg voor de spermatozoïden.

Lees verder
Week 2

Er heeft een bevruchting plaatsgevonden, de eicel is met een zaadcel versmolten tot een klompje (zygote)cellen. Dit klompje cellen beweegt zich deze week van de eileider, waar bevruchting heeft plaatsgevonden, naar de baarmoeder. In de baarmoeder gaat het klompje cellen zich nestelen in de baarmoederwand. De baarmoeder heeft zich hierop voorbereidt door het baarmoederslijmverlies te laten verdikken.

Lees verder
Week 3

De innesteling van de bevruchtte eicel vindt in deze week plaats. Het hele proces van innestelen kan circa 3 tot 5 dagen duren. Aan het eind van deze week kan soms bloedverlies ontstaan ten gevolge van het innestelen. Soms kan dit bloedverlies verward worden met een menstruatie.

Lees verder
Week 4

De embryonale periode is begonnen, uit de het klompje vaten zijn drie 'kiembladen' gevormd hieruit gaan alle organen zich vormen. Er wordt ook gewerkt aan de aanleg van een hart, en het begin van de ruggengraat wordt gevormd. Als je nog geen foliumzuur slikt is het belangrijk om daar alsnog mee te beginnen.

Lees verder
Week 5

De embryo is van de kruin tot stuitlengte (hoofd tot billen) 5-8 mm groot. Je bent al een paar dagen over tijd misschien heb je ook al wat last van gespannen borsten, misselijkheid en vermoeidheid. Je doet een zwangerschapstest die is positief! Is de test nog niet positief herhaal de test dan na een paar dagen.

Lees verder
Week 6

Er is nu al een hartje gevormd in het piepkleine embryo. De kruin-stuitlengte is nu tussen de 10-12 mm. Er worden voorbereidingen getroffen voor het vormen van een placenta. Het vruchtje zit in een holte (amnionholte) gevuld met vruchtwater daaromheen zit een vliesje het amnionvlies. Daaromheen ligt het tweede vlies, het ‘chorionvlies’.

Lees verder
Week 7

De embryo begint nu duidelijke vormen aan te nemen, de kuin-stuitlengte is nu 15-18 mm. Deze week delen de cellen zich razendsnel en uw kindje krijgt vorm. De wervelkolom en de hersenen van uw baby ontwikkelen zich bijna volledig. Ook de ledematen beginnen uit te groeien tot armpjes en beentjes. Aan de uiteinde verschijnt een soort schijfje met kleine inkepingen, dit zijn de handjes en voetjes.

Lees verder
Week 8

De kruin-stuitlengte van de embryo is nu 18-21mm. Aan het einde van de achtste week ontstaan de echte botcellen. Het skelet begint zich te vormen en ook de ogen en oren ontwikkelen zich verder. De belangrijkste organen zijn al aanwezig, maar nog niet voldoende ontwikkeld. Het hartje klopt nu in een regelmatig ritme. De huid van het kindje is nu nog zo dun als papier en de bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar.

Lees verder
Week 9

De embryo is nu zo'n 2,5 centimeter groot en weegt twee gram. De armen en benen gaan zich steeds meer ontwikkelen evenals de ontwikkeling van de organen. Het kindje beweegt nu ook al, dit kan je nog niet voelen jammer genoeg. In deze week heb je de afspraak bij de verloskundige. Spannend de eerste controle!

Lees verder
Week 10

 

De embryo is nu al 3,5cm! Het schedeltje is nog niet helemaal rond. Er is een navelstreng gevormd en de tenen zijn ontwikkeld. Het kan zijn dat je de afgelopen weken erg last hebt gehad van moeheid, misselijkheid, spugen (dit wordt meestal minder na 14-16 weken)

Lees verder
Meer pagina's:

Contact

Spoedgevallen en bevallingen
06- 55 700 750
(b.g.g 0900-1515)

Voor afspraken/ echo
035 – 691 54 58

maandag t/m vrijdag
9.00-16.00 uur

Spreekuurlocatie:
Poststraat 11,

1401 EX  Bussum
(ook avondspreekuur woensdag)

Email:
info@geboortehuis.nl
(NIET gebruiken voor spoedvragen!) 

 
Like ons nu op Facebook!

 

Zoeken

Week-tot-Week


Uitgerekende datum

Eerste dag van de laatste menstruatie