Wat moet je regelen?


In de zwangerschap zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden voor bijvoorbeeld de bevalling en daarna.

Kraamzorg
Na de bevalling komt er een kraamverzorgster bij je thuis om jullie te begeleiden bij het verzorgen van jullie kindje. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij borstvoeding, de baby verschonen en in bad doen. De kraamverzorgster zal ons bij een thuisbevalling assisteren maar ook vaak bij een poliklinische bevalling in Tergooi

Het aanvragen van kraamzorg gaat via je zorgverzekeraar. Nadat je een termijnecho hebt gehad is het verstandig om je zorgverzekeraar te bellen en te melden dat je zwanger bent en kraamzorg aan wilt vragen. Tegenwoordig krijg je een aantal zorguren die jezelf mag verdelen over 8 dagen. In deze regio zijn er meerdere kraamcentra waaruit je kunt kiezen. Sommige zorgverzekeraars laten de keuze van het kraamcentrum aan jou over, terwijl anderen je een keuze zullen laten maken uit een aantal kraamcentra waarmee ze een contract hebben. In de wachtkamer op de Poststraat 11 te Bussum hebben wij folders van verschillende kraamcentra liggen.

Zwangerschapsverklaring
Deze verklaring heeft je werkgever nodig. De verklaring kan de assistente voor je uitdraaien op het spreekuur en kan worden meegegeven vanaf 16 weken zwangerschap. Voorafgaand aan je afspraak kan je dit aan de assistente vragen.

Registeren Ziekenhuis

Sinds 2017 maakt het Tergooi Ziekenhuis geen gebruik meer van ponskaartjes. Als je nog niet bekend bent bij het ziekenhuis is het belangrijk om je eenmalig registeren. Vergeet niet je een verzekeringspas en een identiteisbewijs mee te nemen! Als je al een ponskaartje hebt van het ziekenhuis dan ben je automatisch geregistreerd. Ook als je thuis wilt gaan bevallen is het belangrijk om je in de zwangerschap te laten registeren bij het ziekenhuis..

Erkenning
Het is belangrijk dat wanneer jullie niet getrouwd zijn en willen dat de baby de achternaam van de vader krijgt, dat je samen in de zwangerschap naar het stadhuis gaat. De vader kan dan de baby erkennen. Je moet beiden een paspoort meenemen. Wil je dat de vader ook het ouderlijk gezag over de baby heeft, dan moet je dit na de geboorte van de baby laten vastleggen bij een notaris. Ook kunnen jullie de keuze maken om te trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan. In deze gevallen kun je automatisch kiezen of je de baby de achternaam van de moeder of de vader geeft en heeft de vader automatisch ook het ouderlijk gezag.

Klossen
Klossen zijn poten die je onder je bedpoten kan zetten zodat je bed verhoogd is, het bed moet minimaal 70 cm hoog zijn. De klossen kan je rond de 37 weken afhalen bij de thuiszorgwinkel. Het is handig om ze er bijtijds onder te zetten. Mocht je hier vragen over hebben kun je die bij ons kwijt.

Vitaal Thuiszorgwinkel Bussum
Brinklaan 78/B
1404GL Bussum
Email:  http://www.vitaal.nl
Telefoon: 088-0300500

Vegro Thuiszorgwinkel Hilversum
Oude Torenstraat 59
1211 BV   HILVERSUM
Email: verkoop@vegro.nl
Telefoon: 0800 - 2 88 77 66 (gratis)

Zwangerschapscursus
Zie voor informatie onder Zwangerschap > Zwangerschapscursussen

Thuisbevalling
In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen. Wanneer er geen medische indicatie is, kan en mag je thuis bevallen. Een verloskundige in Nederland is dusdanig opgeleid dat zij mag en kan bepalen wanneer een bevalling thuis kan plaatsvinden mocht het nodig/noodzakelijk zijn zullen we naar het ziekenhuis gaan. Voor de thuisbevalling is het handig om een aantal dingen in huis te hebben namelijk een ‘kraampakket voor een thuisbevalling’, een ondersteek en klossen (zie ook onder Bevalling > Plaats Bevalling).

Poliklinische bevalling

Wanneer je ervoor kiest om in Tergooi lokatie Blaricum te bevallen zonder dat je een medische indicatie hebt. Je hoeft je hiervoor niet in te schrijven bij het ziekenhuis. Voor een poliklinische baring wordt een eigen bijdrage gevraagd, informeer bij je zorgverzekeraar naar de kosten.

Medische bevalling
Beval je met een medische indicatie in Tergooi lokatie Blaricum dan wordt dit geregeld via de poli gynaecologie (zie ook onder Bevalling > Plaats Bevalling). Een bevalling met een medisch indicatie wordt altijd vergoedt door de zorgverzekeraar.

Kraampaket
Afhankelijk van je verzekeringspakket ontvang je van de zorgverzekeraar mogelijk een kraampakket rond de 30 weken zwangerschap. Je moet dit pakket zelf aanvragen ruim van te voren! Mocht je er geen ontvangen dan moet je zelf voor een kraampakket zorgen. Je kunt dit bij de apotheek aanschaffen. Op de praktijk komen regelmatig ongebruikte spullen uit kraampakketten retour, die wij opnieuw kunnen meegeven aan cliënten.

Voor een thuisbevalling heb je een volledig kraampakket nodig. Mocht je in het ziekenhuis bevallen dan zul je ook veel spullen uit het pakket gebruiken zoals het kraamverband, de celstofmatjes en de matrasbeschermer. Bekijk het kraampakket alvast voor de bevalling zodat je weet wat er allemaal inzit.
 
Inhoud kraampakket:

5-8 celstofmatjes
1 grote witte celstofmat
2 pakken sterielen gazen van 16x16 cm
1 pak watten a 100 gram
1 steriele navelklem
1 zeeppompje
1 flesje alcohol 70%
1 pak kraamverband
2 pakken maandverband
1 matras beschermer

Spullen voor de baby
Naast gebruikelijke spullen zoals een bedje en dergelijke zijn er aantal dingen die wij voor je op een rijtje hebben gezet. Er is zoveel te koop dat het soms lastig is om te weten wat je nou echt nodig hebt. Wij hebben daarom een lijstje voor jullie gemaakt.
•    2 kruiken (minimaal 1) met kruikenzak
•    2 digitale thermometers (niet voor in het oor maar voor rectaal/oraal gebruik)
•    omslagdoek (kan met en zonder muts eraan vast)
•    8 hydrofiel luiers (minimaal)
•    2 spuugdoekjes
•    aankleedkussen
•    babypakjes (6)
•    rompertjes (6)
•    sokjes (3 paar)
•    muts (handig om er minimaal 2 te hebben)
•    luiers voor pasgeborenen (2pakken)
•    kraampakket (zie onderdeel kraampakket, deze krijg je van je verzekeraar)
•    badje/tummytub
•    babyzeep/olie
•    bedlakentjes (3)
•    hoeslakens (3)
•    beddekentje (wol/katoen)
•    molton (2)
•    luierermmer
•    
Let bij het aanschaffen van het bedje op de slaapveiligheid
•    stevige matras, zodat de baby er niet in wegzinkt
•    matras die aangepast is aan de afmeting van het wiegje of bedje, zodat daar geen ruimte tussen zit,
•    geen hoofdkussen
•    geen bekleding rond het bed van dunne ongevoerde stof.
•    de bedspijlen mogen niet meer dan 8 cm van elkaar staan
•    geen overbodige spullen in het bedje zoals knuffelbeesten.

Na de bevalling

•    Gaat meestal de vader (iemand die aanwezig was bij de geboorte) aangifte doen bij het gemeentehuis, vergeet het trouwboekje of erkenningspapieren en identiteitsbewijs niet! Aangifte moet altijd gedaan worden in de gemeente waar de baby geboren is. Bij een thuisbevalling zal dit zeer waarschijnlijk Bussum of Naarden zijn. Bij een bevalling in Tergooi wordt de baby geboren in Blaricum. De aangifte is dan in Eenmes (Blaricum is onderdeel van de BEL gemeente)
•    Na de geboorte moet de baby worden ingeschreven bij de zorgverzekeraar meetal is dit bij de kostwinner.
•    Mocht jullie niet getrouwd zijn en wel de baby erkend hebben denk dan aan het regelen van het Ouderlijk Gezag.

Contact

Spoedgevallen en bevallingen
06- 55 700 750
(b.g.g 0900-1515)

Voor afspraken/ echo
035 – 691 54 58

maandag t/m vrijdag
9.00-16.00 uur

Spreekuurlocatie:
Poststraat 11,

1401 EX  Bussum
(ook avondspreekuur woensdag)

Email:
info@geboortehuis.nl
(NIET gebruiken voor spoedvragen!) 

 
Like ons nu op Facebook!

 

Zoeken

Week-tot-Week


Uitgerekende datum

Eerste dag van de laatste menstruatie