Voeding & lifestyle


Tijdens zwangerschap gebeurt er veel in en met je lichaam. Er zijn aantal zaken waar je op moet letten in deze periode, die staan hieronder verder uitgewerkt. 

Voeding
Het is tijdens de zwangerschap belangrijk om gezond, gevarieerd en vers te eten.
Op de site van het voedingscentrum vind je uitgebreide adviezen.

Aandachtspunten: 

 • IJzer zit in groenten, vlees, volkorenproducten, muesli, peulvruchten en appelstroop. Ijzer is belangrijk voor de vorming van extra bloed bij jezelf en voor het bloed van de baby. Het is daarom aan te raden bij elke maaltijd zeker één van deze producten te gebruiken. 
 • IJzer wordt het beste opgenomen in combinatie met vitamine C, gebruik dus bij je maaltijden producten met vitamine C (zoals kiwi, mandarijn, sinaasappel, grapefruit of vers geperst sap van deze vruchten, maar ook bijvoorbeeld rauwkost: paprika en tomaat). 
 • Calcium concurreert met het ijzer en zal eerder opgenomen worden dan ijzer. Het is daarom aan te raden om calciumproducten niet tijdens je maaltijd, maar één uur voor of één uur na de maaltijd te gebruiken. Calcium zit in onder andere in melk, yoghurt, kaas. Neem dus als lunch geen boterham met appelstroop met een glaasje melk, maar met een glas sinaasappelsap en drink de melk een uur na de maaltijd als tussendoortje.
 • Vitamine A is in grote hoeveelheden schadelijk. Vitamine A zit in leverproducten zoals leverworst, leverkaas en paté. Je mag hier maximaal 1 boterham per dag mee eten. 
 • Listeria is een bacterie die kan groeien in rauwe producten (groenten, kip, vis en vlees) die lang in de koelkast worden bewaard. Het is dus beter deze producten zo kort mogelijk te bewaren en zoveel mogelijk vers te eten. Kook en braad de groenten en vlees goed gaar. 
 • Franse kazen kunnen van rauwe melk (au lait cru) gemaakt zijn, in dat geval kunnen ze listeria bevatten. Je mag Franse zachte kazen eten zolang ze maar van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Bijna alle verpakte Franse kazen in Nederland zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt, het staat meestal op de verpakking vermeld. Mocht het niet duidelijk zijn dan is het beter om het product niet te eten. Harde Franse kazen en ook Hollandse boerenkaas van rauwe melk, kun je zonder gevaar eten.
 • Vacuümverpakte vis  (gerookte zalm en paling) wordt afgeraden om te eten wegens vergrote kans op listeria in deze produkten. Als je de vis goed doorwarmt is het wel mogelijk om het te eten.
 • Foliumzuur is een belangrijke vitamine die de kans op een open ruggetje en gespleten verhemelte bij de baby verkleind. Het wordt aangeraden om foliumzuur te slikken van 8 weken voor de conceptie totdat je 10 weken zwanger bent. Dan is namelijk het centraal zenuwstelsel aangelegd. 
 • Vitaminepreparaten hoef je niet persé te gebruiken zolang je gezond en gevarieerd eet. Mocht je toch graag wat willen gebruiken neem dan een vitaminepreparaat wat speciaal is samengesteld voor de zwangerschap zoals Gravitamon en Femnatal. In deze preparaten zit al voldoende foliumzuur! In ‘gewone’ vitaminepreparaten kan weleens teveel vitamine A zitten. 
 • De gezondheidsraad adviseert om als zwangere en bij het geven van borstvoeding 10 microgram vitamine D per dag in te nemen. Je kan dit apart innemen, het is te koop bij apotheken en drogisten zonder recept. Gebruik je speciale zwangerschapsvitaminen (Gravitamon, Femnatal) dan zit daar vitamine D in, controleer op het potje of het in de juiste dosering is (en neem er zo nodig nog wat extra los bij)
 • Toxoplasmose is een parasiet die in (half)rauw vlees, in ongewassen groenten, fruit, ontlasting van koeien, schapen, varkens en katten te vinden is. Toxoplasmose is een infectieziekte die kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby. Het is daarom belangrijk om geen (half)rauw vlees te eten, groente goed te wassen en als je in de tuin of met aarde werkt handschoenen aan te trekken. Tevens kan je beter de kattenbak niet verschonen of met handschoenen aan. 
 • Drinken is belangrijk tijdens de zwangerschap, drink voldoende, zo’n 2 liter per dag, dit zijn ongeveer 10-12 glazen per dag (water, thee, sapjes, melk).
  Koffie bevat cafeïne, wanneer je veel koffie drinkt (méér dan 4 koppen per dag) dan kan de baby daar onrustig van worden. Overweeg daarom om tijdens de zwangerschap cafeïnevrije koffie te drinken.

Beweging
Tijdens de zwangerschap is het goed om te bewegen, zoals wandelen en fietsen. Wanneer je een sport beoefent is het belangrijk dat je tijdens en na het sporten een goed gevoel hebt. Je merkt zelf goed wanneer het niet meer prettig voelt, je krijgt harde buiken en bent erg moe. Dan is het verstandig minder intensief te sporten of te stoppen. Over het algemeen is het zo dat je je eigen sport gerust kunt voortzetten zolang als het gaat en prettig is. Het is niet verstandig om ineens fanatiek met een nieuwe sport te beginnen. Er is natuurlijk een groot verschil tussen alle sporten, mocht je specifieke vragen hebben dan kan je die stellen bij je controle of telefonisch.

Je kan bij de 'Zwangerschapscursussen' informatie vinden over toegespitse cursussen bewegen tijdens de zwangerschap.

Zon
Het is in zwangerschap belangrijk om terughoudend te zijn met de zonnebank en zonlicht,vanwege de kans op een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker geeft lelijke donkere vlekken op je huid en ontstaat door de verhoogde hoeveelheid pigment in de huid ten gevolge van de hormonen. Aangeraden wordt om voor de 16 weken niet onder de zonnebank te gaan, gebruik daarna altijd speciaal daarvoor bestemde crème. Mocht je veel buiten in de zon zijn gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Sauna
Het is in de zwangerschap raadzaam om voorzichtig te zijn met saunabezoeken. Het advies is om voor 16 weken niet naar de sauna te gaan wegens de hoge temperaturen, een oplopende lichaamstemperatuur kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Wellicht is het beter om niet voor het eerst naar de sauna te gaan als je zwanger bent. Door de warmte kan je in de zwangerschap snel duizelig worden met gevaar voor vallen.Voor geoefende saunabezoekers is het makkelijker om te herkennen of je in de zwangerschap anders reageert dan niet-zwanger. Zolang een saunabezoek prettig en ontspannend is, is er na de 16e week voor geoefende saunabezoekers geen bezwaar.  Bubbelbaden, kruidenbaden e.d. kunnen veilig worden genomen.
 
Roken
Zoals iedereen wel weet is roken slecht voor jezelf, je omgeving en het ongeboren kind. Het is daarom van belang dat je al voor de zwangerschap stopt met roken. Mocht je pas later weten dat je zwanger bent stop dan op het moment dat je dit weet. Het is moeilijk om te stoppen met een dergelijke verslaving, maar het is erg belangrijk. Wil je stoppen met roken dan kun je veel informatie vinden op www.rokeninfo.nl.

Alcohol
Alcohol gebruik is schadelijk voor de foetus, het advies van de Gezondheidsraad is om geen alcohol te nuttigen in de zwangerschap. Mocht je overmatig alcohol gebruiken of gebruikt hebben in de zwangerschap dan is het belangrijk dit aan ons te melden zodat wij jou en de baby goede zorg kunnen geven.  Als je meer wilt lezen over de gevolgen van alcohol tijdens je zwangerschap kijk dan op www.alcoholenzwangerschap.nl.
 
Drugs
Het gebruik van soft- en hard drugs is voor jou en de baby schadelijk. Het is erg belangrijk dat je gebruik van deze middelen bij ons meldt, zodat wij jou en de baby goede zorg kunnen geven.

Contact

Spoedgevallen en bevallingen
06- 55 700 750
(b.g.g 0900-1515)

Voor afspraken/ echo
035 – 691 54 58

maandag t/m vrijdag
9.00-16.00 uur

Spreekuurlocatie:
Poststraat 11,

1401 EX  Bussum
(ook avondspreekuur woensdag)

Email:
info@geboortehuis.nl
(NIET gebruiken voor spoedvragen!) 

 
Like ons nu op Facebook!

 

Zoeken

Week-tot-Week


Uitgerekende datum

Eerste dag van de laatste menstruatie