Echo


In onze praktijk krijgt iedere zwangere standaard drie echo's aangeboden namelijk een termijnecho rond de 9-10 weken, een structureel echo-onderzoek  bij twintig weken en een liggingsecho rond 35-36 weken.

Termijnecho
Bij de intake wordt altijd een echo gedaan om te zien of de zwangerschap er goed uit ziet (intact is) en hoe ver de zwangerschap is. De termijn wordt bepaald door de baby op te meten van het hoofdje tot aan de billen. En zo word je uitgerekende datum vastgesteld. Soms blijkt de zwangerschap minder ver te zijn dan gedacht en kan er nog geen termijn bepaald worden, de echo zal dan later herhaald moeten worden.
Bij een goede echo wordt tijdens het intakegesprek de mogelijkheid van prenatale screening met jullie besproken (zie onder “zwangerschap” hoofdstuk prenatale screening)

Structureel Echo Onderzoek

De twintig weken echo, oftewel het Structurele Echo Onderzoek (SEO,) vindt plaats tussen de 20-22 weken zwangerschap. Dit is een screeningsecho waarbij gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij de foetus, zoals bijvoorbeeld een open rug en hartafwijkingen. De echo kan geen 100% zekerheid geven over de gezondheid van de baby omdat niet alles te zien is op een echo. De SEO wordt per januari 2006 vergoed door de zorgverzekeraars. Bij je tweede controle krijg je een brief met uitleg over de SEO mee, de echo is niet verplicht. Mocht er sprake zijn van een medische indicatie dan zal de SEO verricht worden door de gynaecoloog.

De structurele echo wordt meestal verricht in het Verloskundig Centrum 't Gooi (VCG) dit is gevestigd in het dienstencentrum Lopes Dias  op de Lopes Diaslaan 109, te Hilversum tel:035-6424906. Het huisnummer 109 is niet zo makkelijk te vinden, je moet via de hoofdingang van het dienstencentrum naar binnen (zie foto). Het is verstandig om bij 15 weken zwangerschap te bellen voor een afspraak vanwege de drukte bij het echocentrum.


Liggingsecho

Een liggingsecho vindt plaats rond de 35-36 weken zwangerschap. We stellen daarbij met zekerheid vast of de baby met hoofdje naar beneden of naar boven ligt. Deze echo wordt op onze eigen praktijk verricht.

Mocht er een indicatie zijn voor meerdere echo’s dan zullen we dit met je bespreken.

 

 

 

Contact

Spoedgevallen en bevallingen
06- 55 700 750
(b.g.g 0900-1515)

Voor afspraken/ echo
035 – 691 54 58

maandag t/m vrijdag
9.00-16.00 uur

Spreekuurlocatie:
Poststraat 11,

1401 EX  Bussum
(ook avondspreekuur woensdag)

Email:
info@geboortehuis.nl
(NIET gebruiken voor spoedvragen!) 

 
Like ons nu op Facebook!

 

Zoeken

Week-tot-Week


Uitgerekende datum

Eerste dag van de laatste menstruatie