Controleschema


Als je kiest voor de klassieke zwangerschapsbegeleiding, in plaats van Centering Pregnancy, hanteren we het volgende schema: 
Een intake gesprek met 7/8 weken
Een controle met termijnecho en eventueel counsellingsgesprek rond de 10 weken.
Daarna om de 4 weken controle
Vanaf de 24e week om de 3 weken 
Vanaf de 32e week om de 2 weken 
Vanaf 36/37e week tot aan de bevalling elke week
Vanaf 40 weken frequenter in samenspraak

Als je kiest voor de Centering Pregnancy dan ziet het schema er zo uit:
Een intake gesprek met 7/8 weken
Een controle met termijnecho en eventueel counsellingsgesprek rond de 10 weken.
Daarna zien we je op de paar weken bij een Centering Pregnancy bijeenkomst. Hier vinden ook je medische controles plaats. De frequentie van de bijeenkomsten gaat omhoog gedurende de zwangerschap net als bij het klassieke schema. Het kan zijn dat je tussendoor nog en extra gewone controle hebt voor bijvoorbeeld een liggingsecho. Na 9 bijeenkomsten zien we je de laatste periode van je zwangerschap volgens het gewone schema. 

Bij elke zwangere wordt er bloed afgenomen, dit wordt gedaan bij of na je eerste controle. Je bloed wordt onderzocht op de bloedgroep, Rhesus factor (D en c), irregulaire antistoffen, lues (=syfilis: een geslachtsziekte), hepatitis B (=leverziekte), HIV, Hb (=ijzergehalte), glucose (=suiker) en er wordt getest of je ingeënt bent tegen Rubella (=rode hond). Meer informatie over dit bloedonderzoek bij zwangeren kun je lezen op de website van het RIVM onder zwangerschapsscreeningen. Tevens geven wij je de folder ‘Zwanger’ mee waarin het bloedonderzoek nog extra wordt toegelicht. De bloedafname kan plaatsvinden bij ons op de praktijk. Wanneer je kiest voor de combinatietest dan wordt de bloedafname in Tergooi gedaan. 

Elke vervolgcontrole wordt je bloeddruk gemeten en voelt de verloskundige aan je buik. Zo kan ze bepalen of je kind voldoende groeit en hoe de baby ligt. De laatste maand van de zwangerschap zal zij ook vaststellen of het hoofdje van je baby is ingedaald. Bij elk bezoek wordt er geluisterd naar de harttonen van je baby en is er ruimte voor het stellen van vragen. De assistente maakt een nieuwe afspraak met je. Een vervolgcontrole duurt zo’n 15 minuten.
Iedere zwangere krijgt standaard drie echo's aangeboden in de zwangerschap, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie krijg je eventueel extra echo's. 
De echo's die standaard kunnen plaatsvinden zijn:
•    een termijnecho rond de 10 weken bij ons op de praktijk.
•    een uitgebreide structurele echo tussen de 18-22 weken. Deze structurele echo wordt verricht in Verloskundig Centrum 't Gooi, dit is een geavanceerd onderzoek waarvoor je specifieke apparatuur moet hebben.
•    een liggingsecho rond de 35-36 weken bij ons op de praktijk.

Deze drie echo's worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Contact

Spoedgevallen en bevallingen
06- 55 700 750
(b.g.g 0900-1515)

Voor afspraken/ echo
035 – 691 54 58

maandag t/m vrijdag
9.00-16.00 uur

Spreekuurlocatie:
Poststraat 11,

1401 EX  Bussum
(ook avondspreekuur woensdag)

Email:
info@geboortehuis.nl
(NIET gebruiken voor spoedvragen!) 

 
Like ons nu op Facebook!

 

Zoeken

Week-tot-Week


Uitgerekende datum

Eerste dag van de laatste menstruatie