Algemeen Kraambed


Het kraambed is de periode na de bevalling tot ongeveer de 8e dag. In deze periode komt de kraamverzorgster iederde dag bij jullie thuis. De kraamverzorgster geeft jullie informatie, helpt jullie met het voeden van de baby en vertelt hoe je een luier verschoont en de baby in bad doet. Bij jou controleert ze je borsten of je stuwing hebt, ze voelt of je baarmoeder zakt, beoordeelt het bloedverlies en inspecteert de eventuele hechtingen. Wanneer je dagzorg hebt doet de kraamverzorgster licht huishoudelijke taken zoals je bed verschonen en de badkamer en het toilet schoonmaken.
In het kraambed komen wij als verloskundige ook bij jullie kijken meestal is dat 4-5 visites in het kraambed. Het kan zijn dat we vaker komen als dat nodig is. Wij zijn het aanspreekpunt voor de kraamverzorgster en natuurlijk voor jullie.

Tussen de 4e en 8e dag na de geboorte van jullie kindje wordt door de verpleegkundige van de GGD een hielprik en gehoortest bij jullie kindje afgenomen. Via de gemeente waar de aangifte is gedaan wordt aan de GGD doorgegeven dat er een kindje is geboren.
De hielprik is zoals de naam al zegt een bloedafname uit de hiel van de baby. Het is belangrijk dat de hiel goed warm is. Veel kinderen hebben niet veel last van de prik zelf maar vooral van het stuwen, als de hiel warm is hoeft dit vaak niet. Het bloed wordt per 1 januari 2007 gecontroleerd op 16 ziektes, voorheen waren dit 3 ziektes. De ziektes waar naar gekeken wordt zijn vooral stofwisselingsziekten die erg zeldzaam zijn, maar wel schadelijk voor de baby. Deze stofwisselingsziekten zijn goed te behandelen met een dieet of medicatie. De hielprik wordt daarom ook zo vroeg verricht om op tijd te kunnen handelen. Wanneer je geen reactie van je huisarts of van ons krijgt binnen 3 weken is de uitslag goed. In sommige gevallen kan het zijn dat er iets misgegaan is in het labarotorium dan krijg je ook bericht en moet de hielprik opnieuw worden afgenomen, dit gebeurd echter weinig. Rond de 36 weken zwangerschap krijg je een folder over de hielprik van ons. Voor verdere informatie kan je terecht op de site van het RIVM.
De gehoortest wordt bij voorkeur binnen 2 weken na de geboorte verricht. Het onderzoek wordt het liefst verricht als de baby slaapt. De baby krijgt in het oor een klein dopje waaruit een hoge piep komt, de weerkaatsing van het trommelvlies wordt hierbij gemeten. De uitslag krijg je direct. Soms is er teveel omgevingsgeluid en dan moet het onderzoek nogmaals worden uitgevoerd. (Zie ook Aangifte)

In het kraambed komt er erg veel op jullie af. De bevalling is een zeer intensieve en emotionele gebeurtenis voor jullie. In het kraambed is het belangrijk hier samen over te praten. Wij bespreken de bevalling ook met jullie. In het kraambed zijn jullie druk met het voeden en verzorgen van de baby. Het rusten tijdens de kraamperiode is van belang voor een goed herstel. Probeer hiermee rekening te houden met het bezoek.

Het wordt aanbevolen om als zwangeren maar ook als je borstvoeding geeft 10 microgram vitamine D per dag te gebruiken. Mocht je een speciale zwangerschapsvitamine slikken dan zit daar voldoende in. Deze kan je ook in het kraambed blijven gebruiken. Je kan er voor kiezen om alleen vitamine D in te nemen, dit is te verkrijgen in flesjes bij apotheek en drogist zonder recept. Dit is hetzelfde flesje die voor de baby wordt gebruikt.
Vanaf de 8e dag na de geboorte krijgt de baby afhankelijk van welke voeding  je geeft (borst- of flesvoeding) vitamine K en D toegediend via een lepeltje . Dit wordt door ons en de kraamverzorgster met jullie besproken in het kraambed..

Contact

Spoedgevallen en bevallingen
06- 55 700 750
(b.g.g 0900-1515)

Voor afspraken/ echo
035 – 691 54 58

maandag t/m vrijdag
9.00-16.00 uur

Spreekuurlocatie:
Poststraat 11,

1401 EX  Bussum
(ook avondspreekuur woensdag)

Email:
info@geboortehuis.nl
(NIET gebruiken voor spoedvragen!) 

 
Like ons nu op Facebook!

 

Zoeken

Week-tot-Week


Uitgerekende datum

Eerste dag van de laatste menstruatie