Plaats bevalling


Algemeen
De plaats van de bevalling kan in Nederland in geval van een zwangerschap zonder medische indicatie door de ouders zelf gekozen worden. Bij een gezonde zwangerschap en ongestoorde voorgeschiedenis is het mogelijk om thuis of poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Is er sprake van een medische indicatie dan moet je in het ziekenhuis bevallen.
Bij de thuisbevalliing en bij de poliklinische bevalling in het ziekenhuis wordt de bevalling begeleid door de dienstdoende verloskundige van het Geboortehuis. Bij een medische indicatie wordt de bevalling begeleid door een klinisch verloskundige onder supervisie van de gynaecoloog.
Het kan voorkomen dat de bevalling pas tijdens de bevalling medisch wordt (bijvoorbeeld als het niet wil vorderen, er sprake is van niet helder vruchtwater of wanneer het kindje het moeilijk heeft). Je wordt dan overgedragen aan de klinisch verloskundige en de gynaecoloog. Afhankelijk van in welke fase van de bevalling dit gebeurt, kan het zijn dat de eigen verloskundige wel bij de bevalling blijft totdat het kindje geboren is.

Thuisbevalling
In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen. Wanneer er geen medische indicatie is kan en mag je thuis bevallen, de keuze is aan jullie zelf. Het is belangrijk om te bevallen op de plek waar jullie je allebei op je gemak voelen. Een thuisbevalling mag van 37 tot 42 weken zwangerschap, dus 3 weken voor de uitgerekende datum en 2 weken na de uitgerekende datum. Bij een thuis bevalling komen we als je belt bij je kijken. We voelen aan je buik, luisteren naar de harttonen van de baby en doen zonodig inwendig onderzoek. Afhankelijk van de bevindingen blijven we of spreken we een tijd af dat we terugkomen. Wij zullen op een gegeven moment aangeven als de kraamzorg gebeld mag worden. Zij assisteert ons tijdens de bevalling. Het is mogelijk om op verschillende manieren te bevallen, we bekijken gaande weg wat je een prettige houding vindt. Wanneer de baby geboren is mag hij of zij lekker bij je liggen.De kraamverzorgster maakt beschuitjes en wat te drinken klaar zodat jullie kunnen bijkomen. Na de bevalling helpt de kraamverzorgster je onder de douche, verschoont je bed en helpt met het voeden van de baby. Zie ook onder 'Zwangerschap' ‘Wat moet je regelen’.

Poliklinische bevalling ?
Bij een poliklinische bevalling komen we als je belt eerst thuis bij je kijken. We doen dan controles, we voelen aan je buik, luisteren naar de harttonen van baby en doen zo nodig inwendig onderzoek. Wanneer je goede weeën en ontsluiting hebt ga je naar het ziekenhuis. Soms komen we eerst een paar keer thuis kijken voordat je naar het ziekenhuis gaat. Als je naar het ziekenhuis gaat, gaan wij direct mee of laten jullie alvast naar het ziekenhuis gaan. De bevalling wordt door ons begeleidt en in de meeste gevallen zal een kraamverzorgster ons assisteren bij de bevalling. Soms is dit een verpleegkundige afhankelijk van de situatie. Wanneer de baby geboren is mag hij of zij lekker bij je liggen. De kraamverzorgster maakt beschuitjes en wat te drinken klaar zodat jullie kunnen bijkomen. Voordat je naar huis gaat helpt de kraamverzorgster je onder de douche en helpt met het voeden van de baby. In principe mag je na een ongecompliceerde bevalling naar huis. Na de bevalling moet je wel minimaal 2 uur op de verloskamer blijven, dit vliegt echter voorbij.

Bij kraamzorgbureaus de Waarden, Babycare, Kraamcentrum Bunschoten Spakenburg en ZIN kraamzorg is het mogelijk dat de kraamverzorgster al thuis bij jullie komt tijdens de eerste fase van de bevalling, mee gaat naar het ziekenhuis als je hebt gekozen voor een poliklinische bevalling en ook weer met jullie meegaat naar huis als het kindje geboren is en jullie naar huis mogen. Wordt de bevalling medisch of moeten jullie langer in het ziekenhuis blijven dan wordt er naar gestreefd dat in het  kraambed thuis wel weer dezelfde kraamverzorgster terug komt.

Bevallen met een medische indicatie
?
Bij een medische indicatie (vooraf) moet je in het ziekenhuis bevallen. Het kan zijn dat alle controles in de zwangerschap in het ziekenhuis plaatsvinden, maar het kan ook zo zijn dat je pas aan het einde van de zwangerschap de laatste controles in het ziekenhuis bij de klinisch verloskundige hebt. Als je gaat bevallen moet je de klinisch verloskundige bellen, je zult het telefoonnummer waarop je moet bellen krijgen bij je controles. Het hangt van de medische indicatie af hoe de bevalling verloopt. Vaak is het te vergelijken met een poliklinische bevalling.  Het kan zijn dat je na de bevalling wat langer moet blijven dit hangt van de medische indicatie af. Je wordt dan opgenomen op de kraamafdeling, de baby komt in principe gewoon bij je op de kamer te liggen. Er zijn daar bezoektijden, voor vaders geldt dat ze de gehele dag langs mogen komen. Voor de controles in het kraambed nadat jullie naar huis mogen, komt de dienstdoende verloskundige van het Geboortehuis weer bij jullie thuis.
Zie ook onder 'Zwangerschap' ‘Wat moet je regelen’.
 
Adres
Tergooi lokatie Blaricum
Rijksstraatweg 1
1261AN Blaricum
Tel: 088-7531753
www.tergooi.nl

 

Contact

Spoedgevallen en bevallingen
06- 55 700 750
(b.g.g 0900-1515)

Voor afspraken/ echo
035 – 691 54 58

maandag t/m vrijdag
9.00-16.00 uur

Spreekuurlocatie:
Poststraat 11,

1401 EX  Bussum
(ook avondspreekuur woensdag)

Email:
info@geboortehuis.nl
(NIET gebruiken voor spoedvragen!) 

 
Like ons nu op Facebook!

 

Zoeken

Week-tot-Week


Uitgerekende datum

Eerste dag van de laatste menstruatie